Kathy

kathy vanop rug

Van het simpele begin door vallen en opstaan naar het huidige resultaat, zonder franje en misleiden …

Kathy groeide op in een arbeidersgezin waar kunst en creativiteit als tijdverspilling aanzien werd. Doch eenmaal ze op eigen benen staat begint haar zoektocht met een simpele start door het zelf maken van poppen en figuurtjes in hobbyklei en brooddeeg. Nog steeds vindt ze geen voldoening en zet haar zoektocht verder.

In 1994 leert ze Brichard kennen.
Hij spoort haar aan om over te schakelen op klei.
Gedurende vier jaar evolueert ze snel, al raakt ze nu en dan vast. Ze maakt kennis met Paul Vanwalleghem, een keramist uit Roeselare, waarbij ze enkele privélessen gaat volgen, haar enige scholing in het onderwerp keramiek.

Haar ovens worden gebouwd en nu kan ze zelfstandig zich ontwikkelen.  Door verdere zelfstudie en opzoekingen raakt ze meer en meer verslingerd aan het wonder keramiek en het spel van aarde en vuur.
Het experimenteren, en nu en dan een kostbare tip te krijgen van collega-keramisten, zet Kathy algauw op weg om een eigen stijl te ontwikkelen.
De zoektocht naar nieuwe elementen blijft haar echter fascineren.
De mislukkingen leren haar dikwijls meer dan de successen, en met de steun en de nuchtere kijk van Brichard, buigt ze het mislukte experiment dikwijls om tot een triomf of verrijking van haar artistieke loopbaan. 

De durf om extravagante en speciale figuren te scheppen wordt dan ook met veel enthousiasme aangemoedigd door de surrealist in hem. Hoewel hij er over waakt haar niet te beïnvloeden. Vandaar vindt je ze bij hen thuis in twee afzonderlijke ateliers.
Na verloop van tijd ontwikkelt ze haar twee stijlen. De confrontatie met zichzelf  draagt alleen maar bij tot een verrijking in haar oeuvre “People”,  de ludieke karikaturen van de mens, die zowel in binnen- als buitenland heel wat succes en bijval kenden op exposities en /of wedstrijden. De expressie die Kathy in haar figuren weet te leggen grijpen de toeschouwer vast en sleuren hen mee in haar wereld. Een warme wereld vol emotie die deze artieste als geen ander weet in het werk te krijgen en haar dan ook onderscheidt van velen die haar in de loop der jaren probeerden te kopiëren. Ze noemt het haar oertalent en vaak vindt je haar dan ook sprekend tegen haar “kindjes” zoals ze haar beelden noemt, terwijl ze hen aan het maken is in haar atelier.

kathyworkshop_kinderen

Haar abstractere werk bewaard zij echter voor de grote exposities. Dit werk vraagt een zekere kennis en diepgang van de toeschouwer. Het heeft altijd mystiek en een diepere betekenis die ze zonder veel franje weet te verwerken in het kunstwerk. Het vraagt een nuchtere en eerlijke kijk (ja soms wat kinderlijk) om het werk tenvolle te begrijpen en te appreciëren.
Ze probeert haar werk altijd een waarheid mee te geven die ze in een zekere gelaagdheid verwerkt in het ontwerp.
Vandaar ook de eerlijke uitleg over de levensstijl van beide kunstenaars en de groei in hun leven en werk om te komen tot de gewaardeerde kunstenaars die ze nu zijn.

Is de kunstenaar niet ‘het’ symbool van vrijheid? 
Wij zijn wie we zijn, met onze gaven en fouten! Ik, Kathy,  ben autodidact en ben er fier op ! 

kathy keramiek

Haar kennins geeft ze heel graag door, vandaar ook de vele workshops voor kinderen en/of  volwassenen 

zie workshops op deze site. 

ook de mindervalide mensen zijn welkom en worden vakkundig begeleidt tot ze een eigen kunstwerk naar behoren afwerken. 

Rond de eeuwwisseling ontdekt Kathy de wondere wereld van edelmetaal en edelstenen … een nieuwe passie is geboren…

Na een intense cursus edelsteenkunde aan de ACAM in Antwerpen is haar fascinatie voor edelsteen alleen maar versterkt. Ze volgt het traject goudsmid – juwelenontwerper bij Syntra en verscheidene bijkomende specialisatie jaren rond dit lessenpakket (wastechnieken – zettingen – keumboo – …)

Haar werk in de edelsmeedkunst en juwelenontwerp is totaal anders dan wat deze artieste deed in keramiek maar toch vindt ze vele raakvlakken in het zoeken naar nieuwe technieken, vormen, methodes.

hoe wordt een zilver ring gesmeed…

Haar juwelen zijn net als haar keramiek: uniek – frivool- eigenzinnig maar altijd met het oog op kwaliteit en eerlijke materialen… ze doopte dan ook haar juwelen lijn Sultana Jewels, naar haar vroeger Bengaalse tijgerkat met het vrijgevochten en eigenzinnige toch vrijmoedige karakter.
Heel passend voor haar ontwerpen waar menig vrijgevochten vrouw en/of man dan ook hun gading in vinden. Dat ze ook hier de nodige humor in het werk brengt is te zien op haar meesterstempel! Want met een goed vergrootglas ontdekt men de tekening van de achterkant van een poes!

de meesterstempel van Kathy voor haar juwelenlijn ‘Sultana Jewels’

Deze post is ook beschikbaar in: Engels, Frans