Kathy

kathy vanop rug

 

 

 

 

 

 

 

 

Van het simpele begin door vallen en opstaan naar het huidige resultaat, zonder franje en misleiden …

Ze begint dan zelf met het maken van poppen en figuurtjes in hobbyklei en brooddeeg. Nog steeds vindt ze geen voldoening en zet haar zoektocht verder.

In 1994 leert ze Brichard kennen. Hij spoort haar aan om over te schakelen op klei. Gedurende vier jaar evolueert ze snel, al raakt ze nu en dan vast. Ze maakt kennis met Paul Vanwalleghem, een keramist uit Roeselare, waarbij ze privéles gaat volgen. Haar ovens worden gebouwd en nu kan ze zelfstandig zich ontwikkelen.  Door verdere zelfstudie en opzoekingen raakt ze meer en meer verslingerd aan het wonder keramiek en het spel van aarde en vuur.
Door te experimenteren, en nu en dan een kostbare tip te krijgen van collega-keramisten, begint Kathy algauw een eigen stijl te ontwikkelen.
De zoektocht naar nieuwe elementen blijft haar echter fascineren. De mislukkingen leren haar dikwijls meer dan de successen, en met de steun en de nuchtere kijk van Brichard, buigt ze het mislukte experiment dikwijls om tot een triomf.
De durf om extravagante en speciale figuren te scheppen wordt dan ook met veel enthousiasme aangemoedigd door de surrealist in hem. Hoewel hij er over waakt haar niet te beïnvloeden. Vandaar vind je ze bij hen thuis in twee afzonderlijke ateliers.
Na verloop van tijd ontwikkeld ze haar twee stijlen. De confrontatie met zichzelf  draagt alleen maar bij tot een verrijking in haar oeuvre “People”,  de ludieke karikaturen van de mens, die zowel in binnen- als buitenland heel wat succes en bijval kenden op exposities en /of wedstrijden.

kathyworkshop_kinderen

 

 

 

 

 

 

 

Haar abstractere werk bewaard zij echter voor de grote exposities. Dit werk vraagt een zekere kennis en diepgang van de toeschouwer. Het heeft altijd mystiek en een diepere betekenis die ze zonder veel franje weet te verwerken in het kunstwerk. Het vraagt een nuchtere en eerlijke kijk (ja soms wat kinderlijk) om het werk tenvolle te begrijpen en te appreciëren. Hier wordt geen hypocrisie en schone schijn toegestaan. Hier geld enkel de waarheid. Vandaar ook de eerlijke uitleg over de levensstijl van beide kunstenaars en de groei in hun leven en werk om te komen tot de gewaardeerde kunstenaars die ze nu zijn.

Is de kunstenaar niet “het” symbool van vrijheid…. Wie zijn wij om elkaar te veroordelen op basis van een korte tekst of hoe de media ons naar voor brengt…..
Wij zijn wie we zijn, met onze gaven en fouten… Ik ben autodidact (en ben er fier op) !!!!

kathy keramiek

Deze post is ook beschikbaar in: Engels, Frans